MyReportOnline

b_200_0_16777215_00_images_2014_Boek-hemd-van-het-lijf.jpgGrappig is het verschil tussen mannen en vrouwen én het type sport dat ze beoefenden, voordat men besloot mee te doen. Vrouwen zijn toch wat voorzichtiger, wielrenners en atletiekbeoefenaars hadden meestal de minste problemen met poseren. Fotograaf Ewoud Broeksma is de enige fotocolumnist bij een dagblad in Nederland. De afgelopen jaren had hij talloze sportmannen en -vrouwen voor zijn lens voor de zaterdagse fotorubriek "Hemd van het Lijf" in Dagblad van het Noorden. Het groeide uit tot de meest gelezen en bekeken pagina van de sportbijlage en nu zijn de foto's gebundeld in een fraai vormgegeven boek met alle ruim 200 geportretteerden.

Hoewel het accent ligt op noordelijke sporters is er voldoende "landelijk materiaal" bijeengebracht om het voor iedereen aantrekkelijk te maken. Naast zwemster Ranomi Kromowidjojo zijn ook turner Epke Zonderland, hardloper Churandy Martina en voetballer Joël Veltman afgebeeld. Op de cover prijkt atleet Eelco Sintnicolaas, de succesvolle beoefenaar van de moeder aller sporten; de tienkamp.
"De foto's moesten de lezers bewegen het bijbehorende interview te lezen, waarin het accent lag op human interest en dat is aardig gelukt gezien de reacties". De sporters zelf gaven ook hun mening over het verloop van de fotoshoot want het zijn bepaald geen losse snapshots geworden, en voor velen was het de eerste echte studio-ervaring.
Naakt
De titel suggereert een half naakte foto maar dat was geenszins verplicht. Mijn motto; "alles mag niets moet", ik ga geen druk leggen. Misschien juist daarom dat velen zich toch meer blootgaven dan gewoonlijk en dié foto ook in de krant wilden terugzien; dat sorteerde effect.
We leven tenslotte in een kijktijdperk, zonder een beeld komt je boodschap niet meer over, volgens mij".
Zondagmiddag 16 november is in fotogalerie Lichtzone te Groningen het eerste officiële exemplaar uitgereikt aan de inmiddels 89-jarige Elfstedencrack Jan Uitham die ooit als 2e eindigde in 1963, en de oudste deelnemer is aan Hemd van het Lijf.

 

De expositie van de foto's loopt nog t/m zondag 30 november.

Tevens is het boek hier verkrijgbaar.


Expositie

Fotogalerie Lichtzone
Oude Kijk in 't Jatstraat 36, Groningen. 
Geopend wo t/m zo tussen 12-17 uur.

 Boek omschrijving:
Hardcover, 160 pgs, 24x30 cm met ruim voorwoord incl. verhalen, incidenten en reacties, door de fotograaf.Voor een recensie is het boek als pdf-bestand op te vragen, vanaf 16 november ook in het echt. Isbn; 978-90-77957-22-6

Bestellen via www.broeksma.com onder "Hemd van het Lijf


HOT TOPIC