Dinsdag 2 augustus vertrokken ruim 100 militairen van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen naar Roemenië voor deelname aan de NAVO-battlegroup. Zij worden gelegerd op een militaire basis in Cincu.Door de aanwezigheid in Roemenië en de oefeningen die de militairen daar uitvoeren, draagt de eenheid bij aan de afschrikking van Rusland door de NAVO.


De compagnie wordt ondergebracht in een door Frankrijk geleide battlegroup van ongeveer 900 militairen. In 3 rotaties maken de luchtmobiele militairen er in beginsel 12 maanden deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid.

De militairen kunnen snel in actie komen om het NAVO-verdragsgebied te verdedigen mocht dat nodig zijn. De aanwezigheid dient ook ter geruststelling van de NAVO-bondgenoten in de regio. Door de Russische inval in Oekraïne en de gevolgen hiervan voor de veiligheidssituatie in Europa herziet de NAVO de collectieve verdedigingsfunctie en versterkt ze de oostflank. De bondgenoten stemden begin april in met de stationering van battlegroups in Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Slowakije.

De battlegroup in Roemenië valt straks onder het commando van de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR). Dit is vergelijkbaar met de huidige aansturing van enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen. Dit houdt in dat SACEUR besluiten kan nemen over verplaatsing en inzet van deze eenheden zonder verdere toestemming van de betreffende landen. Daarbij handelt SACEUR binnen de door de NAVO-bondgenoten gestelde kaders.

De uchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht is een snel inzetbare, zwaar getrainde en veelzijdige gevechtseenheid. Luchtmobiele militairen dragen een rode baret, het internationale herkenningsteken van para- en luchtlandingseenheden. De eenheid is gespecialiseerd in inzet op het land per helikopter, vliegtuig en parachute.


Myreport twitter